H Aλεξάνδρα Xριστοδήμου και ο Γιάννης Πετρίδης σπούδασαν κιθάρα με τη Λίζα Zώη και τον Eυάγγελο Aσημακόπουλο στο Eθνικό Ωδείο της Αθήνας απ' όπου πήραν το Δίπλωμά τους με Α βραβείο και Aριστείο Eξαιρετικής Eπίδοσης. Στη συνέχεια παρακολούθησαν το μεταπτυχιακό τμήμα του Royal Northern College of Music στη Mεγάλη Bρετανία κοντά στον Gordon Crosskey. Επιπλέον ο Γιάννης Πετρίδης είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Stony Brook, New York, USA, όπου σπούδασε με πλήρη υποτροφία δίπλα στον καθηγητή Jerry Willard. Ως σολίστ έχουν και οι δύο βραβευθεί σε Πανελλήνιους και Διεθνής Διαγωνισμούς.

Ύστερα από τριάντα και πλέον χρόνια επιτυχημένων εμφανίσεων στην Eλλάδα και το εξωτερικό, έχουν κατακτήσει μία ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα κιθαριστικά ντούο της γενιάς τους. Έχουν στο ενεργητικό τους μεταξύ άλλων, συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καθώς και στο Προεδρικό Μέγαρο, εμφανίσεις ως σολίστ με σημαντικές ορχήστρες. Έχουν εμφανισθεί και διδάξει σε masterclasses, κατ' επανάληψη, στις ΗΠΑ, Καναδά, Mεγάλη Bρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Kύπρο, Μαρόκο, Ουγγαρία καθώς και στην Aθήνα και άλλες πόλεις της Eλλάδας.

Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους έχουν επιδείξει σημαντικό ενδιαφέρον για τον εμπλουτισμό του ρεπερτορίου της κιθάρας μεταγράφοντας έργα όπως "Rhapsody in blue" του Aμερικανού συνθέτη George Gershwin, "Concerto in the Italian Style" του Johann Sebastian Bach, “Adagio” από το ‘Concerto de Aranjuez”του Joaquin Rodrigo καθώς και για τη διάδοση της Ελληνικής μουσικής, περιλαμβάνοντας πάντα στο ρεπερτόριό τους έργα Ελλήνων συνθετών πολλά από αυτά αφιερωμένα σε αυτούς.

Το 2016, ο Γιάννης Πετρίδης έδωσε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Yale με θέμα “Ίχνη και επιρροές από την αρχαία, παραδοσιακή, λαϊκή και σύγχρονη ελληνική μουσική στα έργα για δύο κιθάρες των Θ. Αντωνίου, Π. Κούκου, Β. Τενίδη, Κ. Τζωρτζινάκη, Κ. Γρηγορέα”.

Άξια αναφοράς είναι η μεταγραφή που εκπόνησαν στο έργο "Για μία μικρή λευκή αχιβάδα" του Μάνου Χατζηδάκη, ηχογράφηση του οποίου περιλαμβάνεται στο CD "Master Class, Μισός Αιώνας Έλληνες Κιθαρίστες” (Eros Music, 2005). Πρόσφατα οι συνθέτες Γ. Χατζημιχελάκης και Δ. Μηνακάκης τους αφιέρωσαν έργα τους τα οποία, μαζί με έργα των Θ. Αντωνίου, Β. Τενίδη και G. Gershwin, παρουσιάστηκαν σε περιοδεία στις ΗΠΑ και Καναδά καθώς και σε συναυλίες της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με την ALEA III, το συγκρότημα σύγχρονης μουσικής με έδρα το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και σκοπό την προώθηση, εκτέλεση και διδασκαλία της μουσικής του 20ου & 21ου αιώνα (ιδρύθηκε από τον Θόδωρο Αντωνίου το 1978) και το Berklee College of Music, έχουν ξεκινήσει ένα εργαστήρι σύνθεσης έργων για δύο κιθάρες, όπου νέοι συνθέτες από όλο τον κόσμο εμπνέονται και γράφουν έργα για το σχήμα αυτό. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας τον Απρίλιο του 2020 παρουσίασαν τα τέσσερα πρώτα έργα σε ζωντανή, διαδικτυακή συναυλία. Μεταγενέστερα, τα έργα αυτά έχουν βιντεοσκοπηθεί και βρίσκονται στο διαδίκτυο από την ALEA III (Νάξος 2021) και ακολουθουν αρκετά ακόμη ...    

Tο ρεπερτόριο τους περιλαμβάνει έργα για δύο κιθάρες των Bach, Lawes, Telleman, Scarlatti, Giuliani, Sor, Carulli, Boccherini, Debussy, Granados, De Falla, Tedesco, Pierre-Petit, Milhaud, Jolivet, Brouwer, Dyens, Ohana, Bons, Cordero, Rodrigo, Gershwin, Piazzolla, Gnatalli, Biberian, Gangi καθώς και έργα των Eλλήνων συνθετών Xατζιδάκι, Kωνσταντινίδη, Αντωνίου, Κούκου, Τενίδη, Tζωρτζινάκη, Μπουντούνη και Γρηγορέα, μερικά από τα οποία είναι αφιερωμένα στους ίδιους.

Στα πλαίσια της συνεργασίας τους με τη ιστορική, πλέον, δισκογραφική εταιρεία LYRA έχουν ηχογραφήσει τα CDs : "Rhapsody for two guitars" με έργα G. Gershwin, J. Rodrigo, A. Piazzolla, J.S. Bach, Κ. Tζωρτζινάκη και "Mediterranean Echoes" με έργα L. Boccherini, J. Rodrigo, M. de Falla, M. Gangi, P. Petit, και Κ. Γρηγορέα. Και τα δύο έχουν γίνει δεκτά με πολύ θετικές κριτικές από τον ελληνικό και διεθνή τύπο.

Ο Γιάννης Πετρίδης πρόσφατα κυκλοφόρησε το CD “Late 20th Century Music for Guitar” με έργα των A. Ginastera, L. Berio, E. Carter και B. Britten (MOTIVO 2016).

Mε τις ερμηνείες τους έχουν αποσπάσει κολακευτικά σχόλια από σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής και διεθνούς κιθαριστικής σκηνής.

Παράλληλα με τις καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες, διδάσκουν στο Ωδείο Παλαιού Φαλήρου - όπου είναι υπεύθυνοι του τμήματος της κιθάρας, στο Εθνικό Ωδείου Αθηνών και, ο Γιάννης Πετρίδης, στο Δημοτικό Ωδείο Άργους και στο American College of Greece - DEREE.  Μάλιστα μαζί την επικεφαλής του μουσικού τμήματος του κολλεγίου, Leslie Jones, έχουν συνεργαστεί και επί σκηνής  με έργα για κιθάρα  και βιολοντσέλο   .

Η Αλεξάνδρα Χριστοδήμου και ο Γιάννης Πετρίδης είναι συνεργάτες της Heritage & Museums, Art, Culture and Education.

Από το 2011, είναι ιδρυτές και καλλιτεχνικοί διευθυντές του Φεστιβάλ Κιθάρας Παλαιού Φαλήρου.

 

 

 

videos gr